Smart city konferanse Vlorë
I forrige uke var TECHLAB i Albania for gjennomføring av smart city konferanse i Vlorë. Konferansen er en del av et NTNU- ledet prosjekt for å fremme utdanning og identifisere mangler/ behov i den albanske maritime sektor, på oppdrag fra utenriksdepartementet. 5 PhD`er skal tas opp ved NTNU fra Ismail Qemali University of Vlorë, og det jobbes med en smart- city installasjon for Vlorë. Dette var den første av to konferanser, den andre blir avholdt neste år.
TECHLAB har det siste halvåret jobbet med NTNU og PhD- kandidater i Albania med simuleringer og visualiseringer i en digital tvilling- modell, basert på programvaren AugmentCitySBX. Dette prosjektet og andre tema ble presentert ved konferansen.
kontekst for prosjektet
Albania har en turbulent nyere historie, med kommunistisk styre fram til 1991, som et lukket land utenfor internasjonal handel, politisk uro, svake offentlige institusjoner og emigrering.
De senere årene har landet åpnet seg mot vesten, åpnet for deltagelse i verdenshandelen og er et aspirerende EU-medlem. Turismen har økt kraftig og det investeres stort i infrastrukturprosjekter. Albania har status som kandidatland i EU, og medlemskap satses stort på.
Å fremme utdanning, øke forskningskapasitet, bidra til samarbeid om byutvikling ved bruk av simulatorteknologi og smartby prosjekter, kan være en av mange brikker i veien mot målet om EU- medlemskap.
I kystbyen og tidligere hovedstad Vlorë, bygges det en ny flyplass som etter planen vil være operativ fra våren 2025, det bygges nye havneområder, marina og infrastrukturprosjekter knyttet til veinettet.
Dag 1 av konferansen
Den norske delegasjonen besto av Arnfinn Oksavik og Hans Petter Hildre fra NTNU, Arne Monsholm som representerte OSC og AugmentCity, og Bork Sundseth fra TECHLAB. Tor Gausemel og Øyvind Tanum hadde presentasjoner via teams.
Fra Albania deltok rektor, ansatte og studenter fra Ismail Qemali University of Vlorë, avdeling for byplanlegging i Vlorë kommune, og Vlora Marina med presentasjoner og deltagelse i diskusjoner.
havrommet
Hans Petter Hildre, instituttleder- institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk ved NTNU, innledet konferansen med en smart- port presentasjon og fortalte om prosjekter NTNU jobber med.
I prosjektene jobbes det blant annet med smartbøyer for datainnsamling, modellering av havrommet og offshore simuleringer. Mye spennende til inspirasjon for videre prosjekter og utvikling i Vlorë.
datainnsamling
Arnfinn Oksavik, daglig leder NTNU- Ocean Training og leder for prosjektet, forteller om smart city implementering. Metodiske tilnærminger til samarbeid og implementering mellom offentlige og private aktører, og teknologiske løsninger.
Arne Monsholm presenterte teknologien i simuleringsverktøy fra AugmentCity med eksempelcaser fra Norge og rundt om i verden. Noe teori om menneskers gode evne til å oppfatte store mengder informasjon visuelt, hvordan Kristiansund og Stavanger har brukt mobilitetssimulering for byutvikling og byer i USA har sett på overvannshåndtering blant annet.
Øyvind Tanum (smart city sjef Trondheim kommune) og Tor Gausemel (tidligere prosjektleder for city loops i Bodø kommune), presenterte via teams hvordan man har jobbet med smart- city løsninger i Trondheim og Bodø. I Bodø har man simulert muligheter knyttet til ny flyplass og ny bydel, samt avfallshåndtering. Trondheim kommune har mange spennende prosjekter og metodiske tilnærminger til byutvikling i tett samarbeid med FoU- institusjoner.
Vlorë kommune presenterte deres inngang til konferansen, tematikken og mulige datakilder. Konferansens første dag ble avsluttet med paneldebatt. Her ble det blant annet stilt spørsmål om tilnærminger til hvordan man samler data fra forskjellige kilder, hva som er åpne data og ikke, eventuelle utfordringer med personvern i bruk av demografiske data og hvilke sensorer og måleinstrumenter som kan benyttes til datainnsamling.
Etter endt arbeidsdag fikk vi omvisning rundt byen av Medrit Mustafaraj og Kristofor Lapa fra universitetet i Vlorë. Fantastisk utsikt over byen og matopplevelser inkludert flere retter med lokal sjømat.
Konferansens dag 2
På konferansens dag 2 startet Bork Sundseth med en presentasjon med ulike caser for smartbyprosjekter. I likhet med Vlorë bygges det ny flyplass, ny havn og det jobbes med utvikling av reiselivsnæringen i Rana. Videre ble det presentert muligheter innen trafikksimulering og med bruk av mobilitetsdata fra teleoperatører.
Kanskje kunne noe lignende bli gjort i Vlorë med Vodafone eller One Albania, dette ble tema for videre diskusjon. Likeså hvilke typer sensorer som best fanger opp trafikkpasseringer og målinger av svevestøv.
Vlora Marina
Neste ut var en presentasjon fra Vlora Marina, ved Rudy Awad. Prosjektet så meget spennende ut, med planer om en ny marina med hoteller og fasiliteter for båt og yachter. Dette vil uten tvil kunne både bidra til- og imøtekomme- en allerede stor vekst i turismen.
Det ble diskutert hvordan Universitet i Vlorë og marinaen kan samarbeide om forskningsprosjekter og kartlegginger som vil bidra til utviklingen av marinaen. Eksempelvis vil sensorer og måleinstrumenter kunne visualiseres i et felles dashboard i en digital tvilling, eller det vil være relevant å se på trafikksituasjonen ved endring i veinettet og økt turisme.
Målinger av vannkvalitet
Siste presentasjon for dagen var fra Medrit Mustafarj fra Universitetet i Vlore og PhD- kandidat ved NTNU. Her ble det presentert målinger av vannkvalitet i kystsoner i den digitale tvillingen, med ulike parametre for å måle kvaliteten over tid. Andre prosjekter med ny flyplass og havn ble fremvist i modellen. Et neste steg i utviklingen av den digitale tvillingen kan være å hente inn demografiske data og bygningsmodeller fra nye infrastrukturprosjekter, samt innkjøp av sensorer som samler live- data.
På turen hjemover var vi innom landets største by og hovedstad Tirana. Byen utvikles og moderniseres, med mange infrastrukturprosjekter.
Oppsummering
Den første smart city- konferansen var en suksess, med gode presentasjoner, gode diskusjoner og en vei videre for samarbeid om byutviklingen i Vlorë. Det var en veldig spennende, interessant og lærerik uke, og jeg reiste hjemover med nye erfaringer i bagasjen.