Fulldagsworkshop med Fornix VR
Intro
Dagens workshop med Fornix, arrangert av TECHLAB, ga bedrifter mulighet til å oppleve digitalisering i praksis. Det er et spennende mulighetsrom i skjæringspunktet mellom virtuell virkelighet, behandling, psykoedukasjon og kunstig intelligens (KI).
Jeg føler meg privilegert som får være delaktig i å vise mulighetene med VR og KI til nye bedrifter.
Jobbintervjutrening med VR og KI
Mange gruer seg til jobbintervju og synes det er vanskelig å vite hva de skal svare på ulike spørsmål som kan dukke opp. Derfor er det svært effektivt å trene på jobbintervju. Men det kan være vanskelig å få nok erfaring uten å måtte søke på mange jobber.
Her kommer løsningen fra Fornix inn. Deres applikasjon gjør det mulig å tørrtrene på jobbintervju i en virtuell virkelighet.
Den fungerer slik: Du tar på VR-headsettet og blir presentert med en pult og en tilfeldig intervjuer. Du kan velge en forhåndsdefinert stilling eller laste inn en spesifikk Finn-annonse for å trene på den spesifikke jobben du ønsker. Spørsmålene du får, vil da være basert på teksten i stillingsannonsen.
Du kan faktisk koble LinkedIn-brukeren din til VR-programmet, slik at din virkelige bakgrunn og arbeidserfaring danner grunnlaget for det virtuelle jobbintervjuet. Avatarene, som er basert på generativ kunstig intelligens, gir realistiske svar på et naturlig norsk språk.
Prima, Trondheims største arbeids-og inkluderingsbedrift, ønsker å innføre VR som en obligatorisk del av sitt arbeidstreningsprogram.
TECHLABs rolle
På dager som i dag sprer vi i TECHLAB kompetanse og fungerer som kompetansemeglere mellom leverandører og potensielle kunder. Vi identifiserer behov som vi mener denne leverandøren kan dekke.
Deltagende bedrifter
I dag hadde vi invitert flere nøkkelbedrifter. NAV stilte bredt med fem personer. Karrieresenteret Helgeland stilte med to representanter. Nord Universitet var representert med to personer, og Rana kommune – Rus og Psykisk helse hadde én deltaker.
Fornix, en bro til løsninger
Fornix har i dag 18 ansatte og har vært aktive siden 2020. De har sitt utspring fra NTNU sitt forskningsmiljø og jobber i skjæringspunktet mellom teknologi, mennesker og digitalisering.
Fornix var i dag representert av Elise Rimer og Mona Storvik. Elise jobber som psykolog og behandler, og har jobbet mye med behandling av tannlegeskrekk.
Forskning på bruk av VR
Det er mye forskning gjort på VR, også i Norge. Det har blitt forsket på bruk innen autisme, medikamenthåndtering, psykisk helsevern, rehabilitering, OCD-lidelser, psykoselidelser, PTSD og mer. Tidligfaseresultater viser at VR fungerer veldig bra, og i noen tilfeller bedre enn tradisjonell behandling og trening.
Andre løsninger fra Fornix
Fornix tilbyr også andre løsninger som:
• Presentasjonstrening
• Mingletrening
• Ferdighetstrening
• Angst- og stressmestring
• Behandling av spesifikke fobier (som tannlegeskrekk, edderkoppskrekk, høydeskrekk, blodfobier med mer)
• Mestrings-, vekst- og utviklingsterapi
Den vanskelige samtalen
Samtidig er moduler for vold og aggresjonshåndtering ved hjemmebesøk og “den vanskelige samtalen” med deprimerte eller suicidale personer under utvikling, sammen med Rask Psykisk Helsehjelp, Bydel Gamle Oslo.
I disse løsningene vil generativ KI også bli brukt, slik at responsen du får kan eskaleres eller de-eskaleres basert på hvordan du håndterer situasjonen.
Utfordringer med VR
Det er også noen utfordringer med bruk av VR. Det er viktig å lytte til brukerens respons og gi pauser ved behov. Flere av applikasjonene kan pauses for refleksjon under behandling.
VR er en teknologi i stadig utvikling. Det er viktig å ha en superbruker eller evangelist internt i bedriften for å sikre at teknologien blir godt implementert. Trenger dere noen som er oppdatert på mulighetene med VR, eller som har kompetanse innen oppsett og drift av VR-løsninger? Da kan TECHLAB hjelpe.
Hvordan passer VR inn i NAVs arbeidshverdag?
Intervju med Marius Evensen
Vi satt oss ned og snakket med Marius Evensen, jobbespesialist i NAV IPS.
– Jobben min går ut på å finne jobbmatcher for de som ønsker seg ut i arbeid. Dette er et frivillig tiltak for arbeidssøkeren. Vi driver oppsøkende arbeid og finner ledige jobber, og er på utkikk etter de ordinære, betalte jobbene. Samtidig har vi verktøykassen til NAV i bakhånd.
Hva synes du om dagen i dag?
– Det har vært bra og veldig interessant. Løsningene som vises, er verktøy som mange bedrifter og behandlere kan ha nytte av. Ufattelig hvor langt teknologien har kommet.
– Jeg sitter hele tiden med tanker om hvordan vi kunne brukt dette i vår arbeidshverdag. Vi møter ofte folk som ikke har vært i arbeid på en stund. De kan ha utfordringer med alt fra det å ta buss til å gå på kafé. Jobbintervju kan det være 40 år siden de har gjort. Noen har aldri gjennomført et jobbintervju før, da er det klart det er stressende.
– Jeg tror vi kan fremskynde enkelte prosesser. Vi jobber langsiktig, og man kan stå i IPS i opptil tre år. Det er veldig forskjellig hva folk trenger. Vi starter ofte med å gå tur og komme seg ut. Vi jobber alltid utenfor vårt kontor, enten på kafé eller andre steder.
– Det er forskjell på å ønske seg en jobb og å faktisk være nær å få en jobb. I den prosessen kan angsten øke i det man nærmer seg en jobb. Da kan intervjutrening med VR være et verktøy for å minske denne angsten.
Takk for i dag
Dager som i dag er svært interessante for oss i TECHLAB. Vi ser en stor gevinst ved å koble sammen kunder og leverandører. Dette er et viktig samfunnsmandat vi har, og vi føler virkelig at dager som i dag treffer på dette.
Ønsker du å vite mer om hvordan du kan bruke VR og KI til trening eller eksponeringsterapi i din arbeidshverdag? Ta kontakt med oss i TECHLAB, så utforsker vi mulighetsrommet sammen.
Takk til Elise og Mona for at de nok en gang tok turen til Mo. Vi ser frem til å følge kunder som NAV, Rana kommune, Karriere Nordland og Nord Universitet videre i arbeidet med teknologier som virtuell virkelighet og kunstig intelligens.
Kontakt Fornix
Elise Rimer, Chief Clinical Officer, elise@fornixvr.com
Mona Storvik, Sales Manager, mona@fornixvr.com
Ellers finner du mye mer info på www.fornixvr.com