Hvordan bruke VR til eksponeringsterapi og arbeidstrening?

For en dag på jobb! Den 11. juni arrangerte vi to workshops med Fornix VR:

  • en rettet mot de som driver klinisk behandling og

  • en rettet mot de som fokuserer på arbeidstrening og mestring.

Med deltagere fra Helgelandssykehuset, Polarsirkelen videregående skole, Driv Karriere, Barne- og ungdomspykiatrisk poliklinikk Brønnøysund, og Rus og Psykisk helse i Rana Kommune

Målet?

Å vise frem de avanserte heldigitale løsningene som kombinerer VR med kunstig intelligens, som finnes på markedet og er klart til bruk i dag.

Fornix

FornixVR ble etablert i 2020 av tre masterstudenter fra NTNU, med bakgrunn innen klinisk psykologi, informatikk og entreprenørskap. I dag har de 17 ansatte, med kontorer i Oslo og Trondheim, og en imponerende kundeliste.

De spesialiserer seg på eksponeringsterapi (som fobier), mestring (arbeidstrening), og behandling av ulike former for angst.

Mona Storvik (t.v.) fra Fornix demonstrerer forskjellige VR-løsninger for Rita Iren Melfjord fra Driv Karriere AS.

📷 TECHLAB / Kay T. F. Bertheussen

Løsninger

Fornix tilbyr løsninger for å trene på sosiale interaksjoner, som å ta bussen, snakke med fastlegen eller besøk hos NAV-kontoret. De har også programmer (eller apps) for å øve på å holde presentasjoner for både små og store forsamlinger, der man kan laste opp sin faktiske presentasjon via Dropbox og Google Drive-integrasjon. Publikum/ observatører, styrt av kunstig intelligens, vil i etterkant kunne stille oppfølgingsspørsmål til presentasjonen.

For jobbintervjuer har Fornix en spennende løsning der brukeren kan velge vanskelighetsgrad og type stilling, og simulere et intervju hvor de virtuelle intervjuerne gir tilbakemelding basert på brukerens informasjon. De har også andre løsninger spisset mot sosial samtaletrening med bruk av KI, som den vanskelige samtalen.

De har en en løsning spisset mot tannbehandlingsangst, hvor terapaut bruker en gradvis tilvenning til tannlegekontor, og kombinerer VR med terapi og samtale. Samt andre løsninger som går på spesifikke fobier som edderkoppfobi, klaustrofobi og frykt for høyder.

Innenfor Mindfullness har de flere forskjellige apper og scenario som er tilpasset forskjellige målgrupper. Både unge og eldre.

Alt i alt et meget imponerende bibliotek av løsninger man kan ta i bruk innenfor helseteknologi, avhengig av sine behov.

I bildene ovenfor ser du Viktor Akse fra Fornix som viser oss jobbintervju-modulen med bruk av VR og KI.

Deltagerne fikk testet interaktive løsninger rettet mot spesifikke fobier. Blant annet rettet mot høydeskrekk ved å bruke en VR- lift med valgfritt lyn og torden, reise i gondol eller ta heisen opp til 25. etasje og gå ut på en planke. Dette var en stor suksess!

Fornix stilte med et toppa lag, (til og med med en lokal ranværing); Elise Rimer, Mona Storvik og Viktor Akse.

Elise Rimer fra Fornix (t.v.) med et smittende engasjement for klinisk behandling ved bruk av VR, i forgrunnen sees psykolog Hanna Nygård Roth fra BUP Brønnøysund.

📷 TECHLAB / Kay T. F. Bertheussen

Maskinvare

Løsningene til Fornix kjører på Meta Quest 3. Hodesettet er trådløst, med ca. 2 timers batteri (4 timer med en batteri-strap). App oppdatering (dvs når det kommer nye versjoner av appene), oppdateres uten at brukeren trenger å gjøre noe aktivt.

Så lenge hodesettet har strøm, er påskrudd og tilkoblet nettet en gang i måneden skjer oppdatering automatisk. Dette skjer via MDM-systemet ArborXR.

For å vise innholdet på skjerm, brukes strømming til Google Chrome-cast, evt via Quest-appen på iPad eller mobiler. Da kan man som VR-guide følge med, veilede og hjelpe brukeren mens man er inne i VR.

Rask psykisk helsehjelp

Jeg pratet med Elin Delin Selseng, som jobber som terapeut i Rask psykisk helsehjelp (RPH-teamet) i Rana Kommune.

“Jeg ser for meg at dette er noe vi kan ta i bruk når vi står ovenfor fobier. Fordi med dagens måte å behandle fobier med bruk av eksponeringsterapi, så må vi gjerne oppsøke det personen har fobier for. Med å bruke VR kan vi ta fobiene til brukeren.

Jeg synes dagen i dag har vært lærerik, vi har hatt det artig og den har tilfredsstilt nysgjerrigheten.

Et enkelt eksempel er aerofobi (flyskrekk). En relativt vanlig fobi. Hvordan kan vi best drive eksponeringsterapi? Det koster jo en del å sette en person på et fly.

Og med ailurofobi (katteangst); hvis vi som terapeuter skal drive eksponeringsterapi, skal vi da lete opp og oppsøke en masse katter? Hvor finner vi liksom de?

Med løsninger som Fornix har og viser her i dag er dette mye enklere, fordi det finnes det et bibliotek av diagnoser og scenario man kan eksponeres for.”


Andre muligheter

Driv Karriere AS som jobber med mestring og arbeidstrening er også svært interessert i løsninger som dette, og mener det vil gjøre trening tilgjengelig for flere som trenger det.

Jens-Petter Bakjord, daglig leder i Driv Karriere AS.

📷 TECHLAB, Kay Tomas

Det samme sier Hanna Nygård Roth, psykolog fra BUP i Brønnøysund. Hun mener også det er stor nytte av dette i klinisk behandling.

En begeistret Hanna Nygård Roth som får justert hodesettet av Elise Rimer fra Fornix.

📷 TECHLAB, Kay Tomas Fagervik Bertheussen

Vi takker workshop-deltagere Rana kommune, Helgelandssykehuset, Polarsirkelen, Driv Karriere og BUP Brønnøysund for aktiv deltagelse, testing, spørring og utforsking.

Og vi takker Elise, Mona og Viktor for en svært inspirerende og underholdende dag her på Mo, og gleder oss allerede til neste sesjon som planlegges til høsten!

Lenker

Her er andre prosjekter som er gjort med VR innenfor helsesektoren i Norge:

Autisme: Trening på sosiale ferdigheter for barn og unge med autisme: forskningsprosjekt ved Høyskolen i Østfold.

Medikamenthåndtering: Virtuelt medisinrom der studenter kan trene på håndtering fra Fynd Reality.

Psykisk Helsevern: VR-simulering som verktøy for trening læring innen psykisk helsevern, flere prosjekter ved Høgskolen i Innlandet.

Rehabilitering: Sunnaas sykehus. VR-lab siden 2013 med vekt på rehabilitering av ulike skader og plager.

ROP-lidelse: VR-teknologi og helsetjenester for personer med ROP-lidelser.

Psykoselidelse: Bruk av VR-teknologi for å optimalisere behandlingen: Prosjekt ved Oslo Universitetssykehus.

PTSD: Bruk av VR-teknologi i behandling av PTSD hos veteraner, samarbeid mellom Psykisk helse- og rusklinikken ved Nordlandssykehuset og Forsvarets Institutt for militærpsykaitri og stressmestring.

Forrige
Forrige

TECHLAB på Hadsel VGS

Neste
Neste

Frokostseminar Bytes & Bagels