Kulturbygging med vafler
TECHLAB på besøk hos Eitri Bergen
TECHLAB har vært på besøk hos innovasjonssentert Eitri i Bergen for å forstå hvordan de jobber med et helseinnovasjon, og helse-grundere. Samtidig bygger de god kultur gjennom vaffel-spising - og DET er noe vi alle kan sette pris på.
Det er forskjell på store kommuner som Bergen og oss her i Rana, men hva kan vi ta med oss og lære? Og kan det faktum vi representere en mindre kommune kanskje til og med være en styrke?
Det finnes flere lignende samarbeidsinitivativ i Bergen, Stavanger, Grimstad, Oslo og flere steder. Initiativ der sykehus, univierstet, næringsliv og kommune alle er representert.
NSCC - Helseklynge
Norwegian Smart Care Cluster er en nasjonal klynge i klyngeprogrammet med NCE status. Klyngen har over 280 medlemmer nasjonalt.
Et annet initiativ er Norwegian Smart Care Lab (NSCLab), klyngen sine egnetestsentre, metodikk og testnettverk. NSClab er del av en nasjonal test-infrastruktur, gjennom HealtCatalyst AS.
De tre rene helse-næringsklyngene i Norge samarbeider om dette, NSCC, Oslo Cancer Cluster og Norway Health Tech. NSCLab er også partner i NordicProof, et nettverk for testing av medisinsk utstyr i hele Norden. Neste arrangement 31. mai, se mer på events nordicproof.org.
Vi ønsker å å forstå forstå hvordan reisen har vært, og hvordan Eitri er kommet dit de er i da. Er det ting vi kan lære av og ta med oss?
Arbeidsflate
Hos Eitri i bergen har de flere ting. Et åpent stort kontorlokale som brukes til workshops og samarbeidsevents. De kjører også events som er rettet mot spesifikke felt eller emner, som feks bruk av robotikk i helsektoren.
De har medisinske og tekniske labber som disponeres av medlemmene og kan brukes til forskning, testing og utvikling. Samtidig har de via sin inkubator-rolle flere ekstremt spennende selskaper som sitter der.
Inkubatorbedrifter
Retrams som med sin bakgrunn fra logistikk effektiviserer hvordan innsamling vask og sterilisering av medisinsk utstyr fungerer, helt autonomt. Retrams involverer også studenter fra både høyskole og universitetsmiljøet.
Noteless, et selskap som i løpet av to måneder har gått fra ide til produkt. Noteless jobber for å løse et viktig problem, nemlig tiden til fastleger. Med deres web-app bruker fastleger KI til å effektivisere arbeidet med journalskriving. Alt dette, mens personvern og GDPR er ivaretatt.
CanEat jobber med å sørge for trygg mat; dette er en app der du kan lage filtre og lister over det du ikke kan spise. Filtrene kan deles med venner og kjente, og på butikken kan du scanne matvarer for å finne ut om du kan spise matvaren eller ikke. Basert på ditt eget filter, eller et sammensatt (som f.eks. ved bursdagsbesøk med flere som har forskjellige allergier) eller en annens filter. Appen hjelper deg å lese innholdsfortegnelser, slik at det er leselig for alle.
Viktig for allergikere, men også de som bare er opptatt av å få i seg god og riktig mat.
Visste du at pustefrevens som regel måles med at sykepleieren teller mens hen ser på klokka? Autonom monitorering av pustefrekvens løser det siste selskapet jeg traff, Eupnea. Disse jobber nå med medisinsk sertifisering samt å automatisere journalføring av pustefrekvens. Spennende saker!
TECHLAB takker for invitasjon, god dialog, gode vafler og idemyldring med Tone Skår og resten av Eitri-teamet. Vi ser frem til å jobbe videre med dere!