Driv Karriere tar i bruk VR fra Fornix

Driv Karriere markerer en milepæl i sitt arbeid med å bistå jobbsøkere og tiltaksdeltakere. I samarbeid med Fornix og TECHLAB introduserer de VR-teknologi for arbeid og inkluderingstrening. Denne satsningen skal gi brukerne en mer realistisk og interaktiv måte å utvikle ferdigheter på, ved hjelp av Fornix’ avanserte VR-programmer.

TECHLAB som bindeledd

TECHLAB jobber i krysningspunktet mellom leverandører og sluttkunder. I dette tilfellet har de fungert som en fasilitator mellom Fornix og Driv Karriere, gjennom workshops, dialog og veiledning. TECHLABs mål er å hjelpe bedrifter med å ta i bruk digitale verktøy for å øke effektivitet og innovasjon.

"Samfunnet må være åpent for nye, effektive måter å jobbe på. Vi må investere, undersøke, teste og iterere. Bli med, eller bli forbigått," sier Kay Tomas Bertheussen, daglig leder i TECHLAB Mo i Rana.

Hvorfor VR?

Gjennom et langt yrkesliv vil mange oppleve endringer i helse eller livssituasjon. Noen må finne nye måter å jobbe på, få nye arbeidsoppgaver eller bytte yrke. For noen er utfordringen å komme seg inn på arbeidsmarkedet i utgangspunktet. Driv Karriere hjelper mennesker i denne situasjonen gjennom kompetansebygging, kurs og arbeidsrettede tiltak.

Jens Petter Bakgjord

“Denne teknologien gir oss muligheten til å tilby skreddersydd opplæring og støtte som kan gjøre en reell forskjell i livene til de som står utenfor arbeidslivet.

Vi er svært begeistret for å samarbeide med Fornix og TECHLAB Mo i Rana.”

Jens Petter Bakjord, daglig leder Driv Karriere.

Fornix' VR-løsninger

Fornix har en gruppe med applikasjoner, som alle startes via Fornix Hub.

Disse inkluderer:

  • Flow – Stressmestring og pusteteknikker gjennom syv ulike applikasjoner, hvor noen er passive mens andre fokuserer på aktiv pusteøvelse og indre refleksjon.

  • Soft Skills – Trening i sosiale ferdigheter, som jobbintervjuer med KI, muntlige fremlegg, ferdighetstrening og minglescenarier i ulike settinger som buss, kafe, treningssenter og legesenter.

  • Vanskelige samtaler – Trening i å håndtere samtaler med personer som sliter psykisk eller er aggressive, for ansatte innen psykisk helse og rusomsorg.

  • Bonus – Et VR-escape room for to personer, utviklet som en "lekegrind" for å utforske VR-muligheter.

Linea Kårstad (t.v.) og Amanda Heffermehl fra Fornix.

"VR gir en unik mulighet til å tilby praktisk erfaring og bygge selvtillit på en måte som tradisjonelle metoder ikke kan," sier Amanda Heffermehl, markedsjef i Fornix.

Introduksjon til Quest 3

Fornix har en veldig profesjonell tilnærming til VR-onboarding av bedrifter. Amanda og Linea fra Fornix tok deltagerene Driv Karriere gjennom en grunndig introduksjon til VR med Meta Quest 3.

De dekker hele prosessen fra å definere en grense (boundary) i QuestOS, til hvordan man caster og sender hodesettets video-feed til en skjerm (mobil, nettbrett, PC/Mac). De viser også hvordan man justerer brillene for best mulig tilpasning til brukerens høyde og IPD (inter popular distanse).

håndsporing = brukervennlig

Fornix sine løsninger bruker kun håndsporing i stedet for håndkontrollere. Dette er en bevisst strategi for å forbedre opplevelsen så brukervennlig som mulig. Likevel er det verdt å presisere at andre løsninger kan bruke kontrollere.

Strømming, dvs casting, er viktig for at publikum og veiledere skal kunne se hva brukeren i VR gjør.

Det finnes flere metoder for å gjøre dette, via www.oculus.com/casting, Chromecast eller Quest-appen installert på telefon eller pad. Alle disse løsningene krever at enhetene er på samme WiFi og innlogget med samme Meta-konto.

Strømming, eller casting, til laptop er en enkel og god måte å vise VR innholdet til andre.

Fornix har også utviklet sitt eget system for casting, som omgår kravene til WiFi og felles Meta-konto. Med denne løsningen kan man caste over WAN (internett), noe som gjør det mulig å være på forskjellige fysiske steder.

Kulturendring er sentralt

Når man endrer eller legger om prosesser, er det viktig å være bevisst på at også kulturen må endres. Alle har hørt om tilfeller der “ledelsen bestemte seg for å kjøpe en løsning som ikke var forankret i behovet på gulvet.”

Denne prosessen er hverken enkel eller lineær, men i dag så vi starten på denne kulturendringen hos Driv Karriere. De legger opp til at alle ansatte skal gjennomføre onboardingen med VR-brillene og bli kjent med programvaren fra Fornix.

Driv Karriere har også opprettet et rom dedikert til VR, utstyrt med store skjermer for casting, ladestasjoner og dokumentasjon for å støtte bruken. Samtidig som intern IT avdeling vist interesse og fått ansvar for å holde VR-brillene operative.

Samtidig jobber Driv Karriere med å identifisere superbrukere som kan være nøkkelpersoner i implementeringen av VR. Driv Karriere er også i dialog med andre nasjonale aktører for å dele erfaringer og kompetanse om bruk av VR i arbeidstrening og mestring.

Veien videre

Vi er spente på å følge Driv Karriere og løsningene til Fornix videre. Å se på hvordan teknologi som dette kan brukes til å bekjempe utenforskap og hjelpe med folk tilbake i samfunnet. Gjennom dette samarbeidet tas det store skritt mot et mer inkluderende arbeidsmarked i regionen.

Forrige
Forrige

Rana2040 - TECH it or leave it!

Neste
Neste

2025s første Bytes and Bagels